VIABILIDADE DE INTEGRAÇÃO DE LAVOURAS CAFEEIRAS E TURISMO RURAL NO BRASIL

Authors

  • Flávia Maria de Mello Bliska Instituto Agronômico - IAC
  • Antonio Bliska Júnior Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas – FEAGRI/UNICAMP
  • Amanda Rezzieri Marchezini Centro Universitário FMU

DOI:

https://doi.org/10.36524/ric.v8i1.1638

Keywords:

local productive arrangements (LPA), rural tourism, coffee production

Abstract

The incorporation of activities linked to rural tourism into the daily operations of Brazilian coffee farms is noticeable and mainly aims to expand and diversify the income of those companies. Coffee shops, guided tours, lodging and trade in coffee and other local or regional agro-industry products, stand out. Through the evaluation of management indicators of coffee firms, in traditional producing regions, competitive strategies were observed in areas of advanced or evolving rural tourism related, above all, to the promotion of quality and productivity of coffee plantations. There were no identified local productive arrangements – APLs – specifically oriented towards coffee production and rural tourism together. Deficiencies in the management systems prevailing in the evaluated areas, especially in terms of strategic planning, indicate that companies may face difficulties when dividing their attention between coffee production and rural tourism, despite the strong possibility of integration between these activities.

Author Biographies

  • Antonio Bliska Júnior, Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas – FEAGRI/UNICAMP

    Engenheiro Agrônomo na Coordenadoria de Extensão, FEAGRI/UNICAMP

    Doutorado em Engenharia Agrícola (Pós-colheita de Produtos Perecíveis), FEAGRI/UNICAMP (2010)

    Mestrado em Egenharia Agrícola (Pós-colheita de Produtos Perecíveis), FEAGRI/UNICAMP (1997)

    Engenheiro Agrônomo, ESALQ/USP (1983)

  • Amanda Rezzieri Marchezini, Centro Universitário FMU

    Graduada em Biotecnologia pela Universidade Federal de São Carlos e graduanda em Estatística pela FMU. Foi bolsista de Iniciação Científica com o apoio da CNPQ na área de Economia Aplicada pela UFSCAR (2018-2019), bolsista de extensão pelo projeto Cálculo da Cesta Básica no Município de Araras e bolsista de Iniciação Científica com apoio da CNPq no Instituto Agronômico de Campinas - Centro de Café Alcides de Carvalho (2020/2021).

Published

21-11-2022

Issue

Section

Ciências Agrárias e Meio Ambiente

How to Cite

VIABILIDADE DE INTEGRAÇÃO DE LAVOURAS CAFEEIRAS E TURISMO RURAL NO BRASIL . (2022). Revista Ifes Ciência , 8(1), 01-21. https://doi.org/10.36524/ric.v8i1.1638

Similar Articles

101-110 of 360

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)