GESTÃO DAS EMPRESAS RURAIS CAFEEIRAS NO ESTADO DO ESPÍRITO SANTO, BRASIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.36524/ric.v7i1.1117

Keywords:

Coffea canephora, Coffea arabica, Agricultural planning, Regional development, Coffee

Abstract

The coffee has been present in the economy of the Espírito Santo state since the early nineteenth century and represents the largest source of income in most of its municipalities. Its production is predominantly based on small family properties, distributed in regions with heterogeneous socioeconomic and edaphoclimatic characteristics and distinct technological levels. Therefore, an accurate management system is very important for the sustainability of the activity. This study maps the level of management of the rural coffee companies in the main regions of the State and identifies the indicators that have most contributed to the observed levels, aiming to guide activities related to the promotion of the sustainability and the regional development. The study is based on the Management Degree Identification Method – MIGG, descriptive statistics and principal component analysis. The results show that the most accurate and homogeneous management systems are associated with Conilon crops, especially in the Mesoregion "Litoral Norte Espírito-santense", while the poorest and most heterogeneous are found in Arabica crops, especially in the "Southern Spirit-santense". The potential for evolution of internal management is great in all coffee regions of the state, regardless of the type of coffee and the size of the establishment.

Author Biographies

  • Flávia Maria de Mello Bliska, Instituto Agronômico - IAC

    Pesquisador Científico VI, “Centro de Café”, Instituto Agronômico – IAC, Secretaria de Agricultura e Abastecimento do estado de São Paulo – SAA-SP

    Bolsista CNPq - Produtividade Desenvolvimento Tecnológico e Extensão Inovadora

    Doutorado em Ciências (Economia Aplicada), ESALQ/USP (1999)

    Mestrado em Agronomia (Economia Rural), ESALQ/USP (1989)

    Engenheira Agrônoma, ESALQ/USP (1984)

  • Fábio Luiz Partelli, Universidade Federal do Espírito Santo, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. UFES/CEUNES/DCAB

    Professor e orientador de iniciação científica, mestrado e doutorado na UFES. Diretor de Pesquisa da UFES.

    Bolsista Produtividade Científica do CNPq

    Doutorado em Produção Vegetal, Universidade Estadual do Norte Fluminense – UENF (2008)

    Mestrado em Produção Vegetal, UENF (2004)

    Engenheiro Agrônomo, UFES (2002).

  • Antonio Bliska Júnior, Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas – FEAGRI/UNICAMP

    Engenheiro Agrônomo na Coordenadoria de Extensão, FEAGRI/UNICAMP

    Doutorado em Engenharia Agrícola (Pós-colheita de Produtos Perecíveis), FEAGRI/UNICAMP (2010)

    Mestrado em Egenharia Agrícola (Pós-colheita de Produtos Perecíveis), FEAGRI/UNICAMP (1997)

    Engenheiro Agrônomo, ESALQ/USP (1983)

  • César Abel Krohling , Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

    Extensionista do Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural – INCAPER

    Especialização em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV-MG)

    Especialização em Nutrição Mineral de Plantas, ESALQ/USP

    Especialização em Cafeicultura Empresarial: Produtividade e Qualidade, Universidade Federal de Lavras - UFLA

    Doutorado em Ecologia de Ecossistemas, Universidade Vila Velha - UVV (2014)

    Mestrado em Ecologia de Ecosistema, Ecotoxicologia, Centro Universitário Vila Velha (2010)

    Engenheiro Agrônomo, UFES (1985).

Published

02-07-2021

Issue

Section

Ciências Agrárias e Meio Ambiente

How to Cite

GESTÃO DAS EMPRESAS RURAIS CAFEEIRAS NO ESTADO DO ESPÍRITO SANTO, BRASIL . (2021). Revista Ifes Ciência , 7(1), 01-25. https://doi.org/10.36524/ric.v7i1.1117

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