EMERGENCY REMOTE TEACHING: EDUCATIONAL STRATEGIES ADOPTED IN PRACTICAL ACTIVITIES IN GASTRONOMY DURING THE COVID-19 PANDEMIC

Authors

  • Guilherme Henrique Koerich Universidade Federal de Santa Catarina
  • Araci Hack Catapan Universidade Federal de Santa Catarina
  • Silvana Graudenz Müller Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina
  • Fabiana Mortimer Amaral Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina
  • Gustavo Adolfo Maresch Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.36524/dect.v12i1.1707

Keywords:

Scientific and Technological Education, Educational Technologies, Emergency Remote Teaching, Pedagogical Model, Gastronomy

Abstract

This research to identify the educational strategies adopted by the higher education course in gastronomy technology at the Federal Institute of Santa Catarina to enable practical non-presential classes during the pandemic. For this, an online focus group was carried out with teachers of the course. Teachers with backgrounds in different areas of knowledge participated, with extensive national and international experience in gastronomy, high level of education, and with professional performance at different educational levels. With the results, three pedagogical models were identified and described to enable remote practical classes. These models use a synchronous class with cooking preparations in real time or previously recorded. As well as, in asynchronous classes, students exercise the skills and techniques demonstrated in the synchronous class. The models use the same virtual learning environments, and different assessment and retake strategies. In general, the participants signaled a high engagement of the teaching group in making remote practical classes possible, overcoming the limitations and difficulties arising from the new format. Institutional restrictions to enable emergency remote teaching were indicated as a factor to be reviewed. And difficulties in simulating professional practice, which requires adequate physical structure and equipment, proved unavailable in the homes of teachers and students. It is considered that the implementation of remote teaching in practical classes was successful in many aspects, it enabled the on-the-job training of teachers and generated new alternatives to make such classes viable, in view of some restrictions that already persist in face-to-face teaching.

Author Biographies

  • Araci Hack Catapan, Universidade Federal de Santa Catarina

    Professora titular da Universidade Federal de Santa Catarina, nos Programas de Pós-graduação em Engenharia e Gestão do Conhecimento (PPGEGC) e Educação (PPGE). Possui graduação em Pedagogia pela Faculdade de Filosofia Ciências e Letras de Palmas. Mestra em Educação pela UFSC. Doutora em Engenharia de Produção pela UFSC. Especialista em Currículo e Filosofia pela PUC/MG. Pós doutorado pela Universidade UMINHO. É consultora para os sistemas UAB/CAPES e Rede e_Tec Brasil. Coordenadora do núcleo de Pesquisa Científica em Educação a Distância (CNPq). Participa do Grupo de Pesquisa em Avaliação e Gestão na Educação (CNPq). Coordena o núcleo de ensino pesquisa e extensão ATELIERTCD/CED/UFSC e os Projetos de pesquisa Currículo Referência para o Sistema e-Tec Brasil; metodologias e experiências exitosas na implementação da Rede e-Tec: Objetos Digitais de Ensino-aprendizagem. Participa como Pesquisadora no projeto de certificação de tecnologias educacionais/SEB/MEC. Líder do Laboratório de Habitats de Inovação e Empreendedorismo (CNPq).

  • Silvana Graudenz Müller, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

    Professora titular no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina. Possui graduação em Hotelaria pela Universidade de Caxias do Sul. Mestra em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina. Doutora em Engenharia e Gestão do Conhecimento (UFSC). Coordenadora do Núcleo de Estudos em Patrimônio, Gastronomia e Cultura (CNPq). Participa como representante do IFSC no grupo gestor da chancela de Florianópolis cidade UNESCO da Gastronomia.

  • Fabiana Mortimer Amaral, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

    Professora efetiva no Instituto Federal de Santa Catarina. Possui graduação em Farmácia - Bioquímica Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina. Mestra em Química Orgânica (UFSC). Doutora em Química Analítica (UFSC). Coordenadora do Núcleo de Estudos em Gastronomia (CNPq).

  • Gustavo Adolfo Maresch, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina

    Professor efetivo no Instituto Federal de Santa Catarina. Possui graduação em Gastronomia pela Universidade do Vale do Itajaí. Mestrado em Turismo e Hotelaria (UNIVALI).

Published

16-05-2023

How to Cite

EMERGENCY REMOTE TEACHING: EDUCATIONAL STRATEGIES ADOPTED IN PRACTICAL ACTIVITIES IN GASTRONOMY DURING THE COVID-19 PANDEMIC. (2023). Revista Eletrônica Debates Em Educação Científica E Tecnológica, 12(1). https://doi.org/10.36524/dect.v12i1.1707